• High-Performance Culture (BCG)

Organisaties die serieus werk willen maken van een cultuurverandering dienen zichzelf vier vragen te stellen.

Deel dit artikel:

Dit recente rapport van Boston Consulting Group behandelt het onderwerp van 'high-performance' cultuur. Een hot topic binnen veel organisaties. Hoewel weinige leidinggevenden het belang van een cultuur ontkennen, hebben zij wel vaak last van koudwatervrees om een veranderslag te maken richting de gewenste cultuur.

Vier vragen voor cultuurverandering

Uit ervaring van BCG blijkt dat cultuurverandering niet alleen haalbaar is, maar tevens prima realiseerbaar is binnen een afzienbare tijdspanne. Organisaties die serieus werk willen maken van een cultuurverandering dienen zichzelf vier vragen te stellen:

  1. Welke cultuur hebben we nodig?
  2. Welke cultuur hebben we nu en waarom is dat zo?
  3. Welke elementen binnen onze organisatiecontext zouden we moeten veranderen om het gewenste gedrag mogelijk te maken?
  4. Hoe zorgen we ervoor dat de verandering plaatsvindt?


De rest van het rapport is opgehangen aan deze vragen. Per vraag wordt een hardnekkige mythe ontkracht en een beschrijving van een aanpak gegeven. Deze vier mythes van cultuurverandering zijn volgens BCG:
 

  • Mythe 1 |  Er bestaat een universele blauwdruk van een 'goede' cultuur. Realiteit: Een high-performance cultuur moet afgestemd zijn met de organisatiestrategie.
  • Mythe 2 | Cultuur wordt hoofdzakelijk bepaald door de mindset van mensen, dus je moet deze eerst begrijpen om te kunnen doorgronden waarom mensen doen wat ze doen. Realiteit: Cultuur wordt hoofdzakelijk bepaald door de organisatieomgeving.
  • Mythe 3 | Het is moeilijk om te weten hoe en waar je moet interveniëren om het gedrag van mensen te beïnvloeden. Realiteit: Leren wat je moet veranderen is een logisch - en een volledig uitvoerbaar - proces.
  • Mythe 4 | Het veranderen van gedrag en cultuur is een loterij. Realiteit: Gedrags- en cultuurverandering is een voorspelbaar proces, en kan dus gepland en gestuurd worden om de gewenste resultaten te behalen.

Lees hier het volledige rapport

 

Meer inspiratie

Rapport

Global Human Capital Trends 2016 - Deloitte

Dit voorjaar presenteerde Deloitte wederom haar jaarlijkse trends op het gebied van mens, werk en organisatie. De 10 trends zijn in deze editie gebundeld om het thema 'The new organisation: Different by design'. De vernieuwing zit hem niet zo zeer in 'wat' je doet, maar 'hoe' je je organisatie ontwerpt en inricht. Lees meer over het trendrapport.

Lees meer

Rapport

Global CEO Survey (PwC)

Lees welke belangrijkste business trends 1344 CEO’s van bedrijven en organisaties uit 68 landen wereldwijd zien.

Lees meer

Rapport

High-Performance Culture (BCG)

'High-Performance' cultuur, het is een hot topic binnen veel organisaties. Hoewel weinige leidinggevenden het belang van een cultuur ontkennen, hebben zij wel vaak last van koudwatervrees om een veranderslag te maken richting de gewenste cultuur.

Lees meer

Rapport

Connecting Workforce Analytics to Better Business Results (HBR)

Lees in dit interessante rapport hoe bedrijven en organisaties omgaan met het thema HR Analytics, welke bedrijven successen weten te behalen met behulp van HR Analytics, en tegen welke obstakels zij aanlopen.

Lees meer

Rapport

Work Life in the Netherlands (TNO)

Een boekwerk vol trends, ontwikkelingen en voorspellingen over de kwaliteit van werk en arbeid in Nederland.

Lees meer

Rapport

The Talent Challenge (PwC)

Lees welke trends CEO’s uit 68 landen zien op het gebied van Talent en Human Capital.

Lees meer

Rapport

Human Capital Trends 2013 (Deloitte)

Ontdek de zeven trends die de wereld van Human Capital de komende tijd zullen bepalen.

Lees meer