• Over Bright & Company

Wij garanderen hoogwaardig advies en onherstelbare verbeteringen.

Sinds 2005 is Bright & Company | People Strategy hét toonaangevende strategisch adviesbureau dat u in staat stelt vraagstukken op het gebied van Mens, Werk en Organisatie op te lossen. Samen met u realiseren wij 'onherstelbare verbeteringen' van uw organisatie. Met toewijding zetten wij onze tanden in complexe opgaven zodat uw organisatie succesvol blijft.

Bright in search of excellence

Senior Consultant

Gezocht: Senior Analytics Adviseur

Ben jij die consultant met een passie voor Analytics? Lees hier meer over de vacature.

Lees meer

Business Consultant

Gezocht: Strategisch adviseur HR / Change

Om onze groei kracht bij te zetten, zijn we op zoek naar een energieke strategisch adviseur die zich bewezen heeft op het snijvlak van business strategie en HR / Change.

Lees meer

Verbinden met Bright & Company

Als ondernemende professional verbinden aan Bright & Company?

Deel jij net als wij de passie voor ons vak en wil je meebouwen om Bright & Company te laten groeien tot het beste bureau op ons vakgebied? Wij onderscheiden naast een vast dienstverband twee typen verbindingen voor ervaren adviseurs.

Lees meer

Junior Consultant

Open sollicitatie: Startend strategisch advies talent

Wij zijn altijd geinteresseerd in het ontmoeten van energieke starters met een adviestalent die zich als consultant op het snijvlak van businessstrategie en People/Change willen ontwikkelen. Je kunt dan ook altijd een open sollicitatie sturen. Hieronder lees je meer over het profiel van een junior consultant bij Bright & Company. 
 

Lees meer
Ontmoet de mensen achter Bright & Company.
Martine de Munck
Office Manager
+31 (0)6 2712 9450
martine.de.munck@brightcompany.nl

Proactief | Servicegericht | Spin in het web

Martine (1964) is per 1 september 2014 de gelederen komen versterken bij Bright & Company. Als Officemanager ondersteunt zij de partners als ook de consultants in hun dagelijkse werk. Daarnaast zorgt zij er voor dat op kantoor alles op rolletjes verloopt.

Martine heeft ruim 30 jaar werkervaring als secretaresse waarvan de afgelopen 26 jaar in een consultancy organisatie als Executive Assistant. Martine vindt het leuk om de mensen voor wie ze werkt “in de watten te leggen” en waar mogelijk het werk uit handen te nemen. Haar kracht ligt in het plannen van complexe meetings c.q. afspraken. Haar werk is haar passie.
 
Privé is zij druk met haar gezin bestaande uit man Cor, de kinderen Joost & Lisa en hond Akuma,. Daarnaast probeert ze een paar keer in de week aan fitness te doen, vindt het heerlijk om uitgebreid te koken en krijgt energie van het organiseren van gezellige uitjes met en voor familie of vrienden. Haar favoriete vakantiebestemming is Griekenland. Ieder jaar probeert ze met haar gezin een ander Grieks eiland uit.
Lees meer

Doordacht | Verbindend | Creatief

Ruurd Baane (1974) is een open en charismatisch vak professional.  Adviseur pur sang. Typerend aan zijn werkwijze is zijn scherpe en analytische blik, het stellen van doortastende vragen, het opstarten van de juiste dialoog, het creëren van nieuwe inzichten en het komen tot creatieve en tegelijkertijd praktische oplossingen.

Ruurd's focusgebieden zijn het vertalen van organisatie-strategie naar een people strategie die aantoonbaar waarde toevoegt, het inspireren op human capital trends, het adviseren over HR optimalisatie (zowel de HR-functie als inhoudelijk HR-beleid), het begeleiden van (HR)professionals bij hun vakmatige en persoonlijke ontwikkeling, en het procesmatig faciliteren van management teams.

Hij wordt regelmatig gevraagd als spreker op conferenties en seminars en is hij als docent Strategisch HRM verbonden aan de Universiteit Utrecht. En als vakfreak publiceert hij vakgerichte boeken, papers en columns in gerenommeerde vakliteratuur.

Ruurd is initiatiefnemer van de Human Capital Incubator, een actiegericht innovatienetwerk waarin - samen met vernieuwingsgezinde vakgenoten en wetenschappers - actuele human capital-vraagstukken worden ontrafeld om te komen tot verfrissende inzichten en oplossingen.

Voor hij mede aan wieg stond van Bright & Company, werkte Ruurd voor KPMG Management Consulting en studeerde hij bedrijfskunde en politicologie. Ruurd is vader van twee kinderen en beleeft in zijn vrije tijd veel plezier aan erop uit trekken/reizen, sporten, lezen en lekker eten.

Lees meer

Bevlogen | Mensgericht | Gedurfd

Marthe van der Molen (1989) werkt sinds 2017 bij Bright & Company. Daarvoor was zij werkzaam als Adviseur Organisatieontwikkeling bij Twynstra Gudde.

Marthe werkt graag vanuit een waarderende insteek aan strategische verander- en leiderschapsopgaven. Haar passie ligt bij het creëren van werkplezier. Wat beweegt mensen, waar willen ze naartoe? Wat hebben zij nodig om van maximale toegevoegde waarde te zijn voor hun organisatie? Leiderschap speelt hierin een cruciale rol.
 

Marthe is van mening dat er vaak te weinig aandacht is voor de mensen die samen de organisatie maken; zonder mensen geen prestaties en geen verandering. Een verandering die van bovenaf gepland wordt, werkt vaak niet. Het is belangrijk dat ieder individu bewust een keuze maakt om mee te gaan in de verandering. Marthe werkt veel vanuit een veranderkundige bril, inzichten uit leiderschapsontwikkeling, maar ook vanuit de positieve psychologie. Hiermee voegt ze vaak een ander perspectief toe.

Klanten waarderen haar persoonlijke en open stijl, waarmee ze scherpe vragen stelt en samen met de organisatie tot nieuwe inzichten komt. Met haar nuchtere kijk en haar achtergrond in moderne dans heeft Marthe er plezier in om weer beweging en voortgang in vraagstukken te krijgen. Dingen die vastgeroest zijn, losmaken, samen kijken hoe het beter kan, mensen eigenaarschap geven voor hun eigen ontwikkeling, ze laten floreren.

Marthe is op haar plek bij vraagstukken waar proces, gedrag en de mens samenkomen en doet dit het liefst op verschillende niveaus in de organisatie, van directie tot operationeel niveau.

In haar vrije tijd doet Marthe aan moderne dans en yoga en houdt ze van reizen. Ook kan ze een goed samengestelde (gezonde of culinaire) maaltijd goed waarderen.
 

Lees meer

Gedreven | Mensgericht | Betrokken

Richard Jongenotter (1971) werkt ruim 24 jaar als organisatie adviseur. Richard heeft zich gespecialiseerd in het succesvol doorvoeren van veranderingen binnen organisaties. Hierbij gaan een rationele benadering en een relationele benadering hand in hand.

Rationele vraagstukken waarvoor Richard vaak wordt benaderd zijn het stellen van scherpe diagnoses, het komen tot een heldere (business) visie en strategie, het inrichten van organisaties en het maken van een effectieve veranderstrategie.  Richard is daarnaast gespecialiseerd in het verbinden van mensen binnen organisaties aan de inhoudelijke organisatieopgaven. Het gaat dan om teambegeleiding, persoonlijke leiderschapscompetenties ontwikkelen en het coachen van het management om te zorgen dat medewerkers meebewegen richting het gewenste resultaat. Dit doet hij vanuit de rol van strategisch adviseur, programma- en changemanager, procesbegeleider en coach.

In zijn benadering staat het realiseren van het beoogde resultaat voorop. Richard weet klanten een scherpe spiegel voor de te houden op zo’n manier dat deze aanzet tot meewerkend gedrag. Hartelijk, betrokken en het leggen van verbindingen tussen mensen zonder het optimale resultaat uit het oog te verliezen. Richard werkt zowel voor (internationale) private organisaties als voor publieke organisaties.

Richard kent vele bronnen van inspiratie: reizen door het Afrikaanse continent, fotografie, kunst en het werken in zijn tuin. Zijn droom is om ooit aan de voet van de Kilimanjaro deze inspiratiebronnen te verenigen met zijn werk als begeleider van managers in hun vernieuwingsopgaven.

Richard is als managing partner verbonden aan Bright & Company. Hij studeerde bedrijfskunde in Nijmegen en heeft een masteropleiding psychoanalyse gevolg bij Human Quality Management, Gent. Hij is zijn loopbaan in 1993 begonnen bij KPMG Consulting. In 2003 is KPMG Consulting onder de vlag van Atos Origin overgegaan in Atos Consulting. Daar was Richard tot 2010 partner van de adviesgroep People & Change. In 2010 heeft hij de overstap gemaakt naar Bright & Company.

Lees meer

Inlevend | Assertief | Onderzoekend

Alma (1990) is sinds medio 2015 onderdeel van Bright & Company. Vanuit haar achtergrond in de sociale en organisatiepsychologie ontleedt en analyseert ze graag organisatievraagstukken; vlot en simpel waar het kan, kritisch en doordacht waar het moet.

Als net afgestudeerde stelt zij zich fris, open en onderzoekend op in haar werk om zo goed mogelijk in te kunnen schatten waar precies de kern van een vraagstuk ligt. Ze vindt het leuk om moeilijke vraagstukken te simplificeren, zodat voor iedereen op alle lagen van de organisatie inzichtelijk wordt wat er speelt. Om tot duurzame oplossingen te komen, probeert zij altijd verder te kijken dan haar neus lang is en op deze manier maatwerk te leveren.
 
In haar vrije tijd is Alma is regelmatig te vinden met vriendinnen. Naar de sportschool, op het terras, op vakantie maar ook thuis op de bank en in de keuken spenderen ze veel tijd samen. 
 
Tijdens haar studie heeft Alma veel werkzaamheden voor de Universiteit Leiden verricht. Vooral het lesgeven aan eerstejaars studenten vond zij heel erg leuk. Haar passie voor de consultancywereld is gewekt doordat zij tijdens haar master Social and Organizational Psychology als junior consultant heeft gewerkt voor een klein consultancy kantoor. Haar kennis en ervaring wil ze nu uitbreiden bij Bright & Company.
Lees meer

Evenwichtig | Constructief | Verbindend

Derk Koole (1966) helpt al meer dan 20 jaar het top management van bedrijven in Nederland en daarbuiten bij het zoeken naar simpele oplossingen voor complexe business puzzels op het snijvlak van strategierealisatie en people management. 

Derk helpt organisaties bij het creëren van een gemeenschappelijke taal en verbindende uitgangspunten waaraan beslissingen rondom people manangement opgehangen en afgemeten kunnen worden. Bij het zodanig richten van structuur, cultuur, HR beleid, leiderschap en medewerkers dat verwachtingen rondom (toekomstig) werk, prestaties en groei ambities duidelijk en motiverend zijn en dat alles wat hiervan afleidt zoveel mogelijk wordt weggenomen. Alles vanuit de gedachte dat als de boodschappen van alle interne sturingsmechanismen congruent zijn, mensen elkaar makkelijker vinden en processen efficiënter verlopen. Op basis van zijn senioriteit, rust en overzicht lukt het Derk vaak om (mensen met) schijnbaar tegenstrijdige belangen samen te brengen en te komen tot vernieuwende oplossingen.

Voor hij mee kwam bouwen aan Bright en haar klanten was Derk partner bij Hay Group. Eerst in Nederland, daarna als General Director Rusland, waar hij de markt en de professionals ontwikkelde. Daar adviseerde hij de smaakmakers van de Russische economie bij het beter afstemmen van de structuur op de strategie, het effectiever maken van leiderschapsteams, het inrichten van talent- en leadership development programma’s, het meten en verbeteren van de effectiviteit van medewerkers en het implementeren van performance management- en beloningssystemen.

Bij Bright richt Derk zich op de vraag hoe je het werk en ondersteunende HR instrumenten als People Analytics, Strategic Workforce Planning en Leadership & Performance Management zo in kan richten en verbinden dat medewerkers en managers zelf geïnformeerd kunnen sturen op het realiseren van hun doelstellingen en ambities. Dat medewerkers verleid worden om hun talenten volledig aan te wenden voor het realiseren van de gezamenlijke doelstellingen en zo het ‘Thank God It’s Monday’ gevoel krijgen. Om de praktische uitvoerbaarheid van zijn adviezen te onderzoeken combineert hij het advieswerk ook binnen Bright met interne management rollen. 

Derk is getrouwd, heeft drie kinderen en een uitgebreide vriendenkring voor wie hij graag kookt. De batterij laadt Derk het liefst op door sportieve uitdagingen aan te gaan en musea voor moderne kunst, concerten of theater te bezoeken. 

Lees meer

Kennisjunkie | Bruggenbouwer | Speurneus

Tony Brugman (1982) is sinds 2011 werkzaam bij Bright & Company. Binnen ons bureau vervult hij de functie van HR Business Analist, maar intern staat hij ook wel bekend als de ‘Researcher’.

Samengevat is ‘Kennis’ de core-business van zijn werk, variërend van het verzamelen en analyseren tot het produceren en verspreiden van (nieuwe) kennis. Als rechterhand van onze consultants is hij dagelijks op zoek naar inspirerende en verrassende inzichten binnen en buiten ons vakgebied.

Buiten werktijd brengt Tony graag veel tijd door met zijn familie (hij is trotse vader van een prachtige zoon), met muziek (hij is klassiek geschoold pianist en speelde jaren als toetsenist in een rockband), en met dans (hij beoefent de Braziliaanse dans-vechtkunst Capoeira).

Voordat Tony bij Bright & Company in dienst kwam, was hij eerder als onderzoeker werkzaam bij TNO Arbeid en Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI). Daar voerde hij diverse onderzoeks- en adviesprojecten uit op het gebied van flexibilisering van arbeid, informatie-gestuurd werken, en Het Nieuwe Werken. Tevens is hij is mede-bedenker en oprichter van ‘de Talent Toolkit’. Tijdens zijn studie Bedrijfsinformatietechnologie aan de Universiteit Twente leerde hij nut en noodzaak van de brug slaan tussen verschillende werkdisciplines (Bedrijfskunde en ICT).

Lees meer

Nieuwsgierig | Kritisch | Doelgericht

Emma van Wissen (1994) is vanaf 2018 aan boord bij Bright & Company. Het jaar ervoor heeft zij haar master Sociale en Organisatiepsychologie afgerond aan de Universiteit Leiden. Deze achtergrond zorgt ervoor dat Emma in ingewikkelde organisatievraagstukken aandacht heeft voor de mens, maar hierbij het doel niet uit het oog zal verliezen.
Tijdens haar studie en diverse stages bij zowel grote publieke als private organisaties is de fascinatie ontstaan  naar mensen op de werkvloer. Hoe kun je mensen laten floreren, optimaal waarderen en motiveren? Door haar frisse en open blik zal ze niet zo snel te overtuigen zijn met de “op deze manier hebben we het altijd al gedaan”.
In haar vrije tijd is ze vaak te vinden met vrienden. Lekker voor hen koken en ervoor zorgen dat iedereen zich vermaakt. Ook houdt Emma ervan om te ontspannen tijdens een theaterbezoek of het bijwonen van een concert.
Lees meer

Constructief | Analytisch | Innovatief

Rob van Dijk (1981) is een ervaren en gepassioneerd adviseur. Hij haalt veel voldoening uit het samen aan gaan van uitdagingen en het realiseren van groei bij organisaties en individuen. Rob heeft een voorliefde voor innovatie en probeert dit ook zo veel mogelijk toe te passen in zijn opdrachten.

Kenmerkend voor Rob is zijn gedrevenheid om vernieuwende oplossingen te bieden voor complexe uitdagingen. Blijven ontdekken en samenwerken om vooruitgang te realiseren is waar hij voor staat. In zijn werkwijze brengt hij expertise maar ook executiekracht en fungeert hij als partner in crime met een kritische houding.

Klanten waarderen Rob om zijn analytische en scherpe blik gecombineerd met een mensgerichte aanpak. Met een achtergrond in organisatiepsychologie en IT combineert hij in projecten graag de harde en zachte kant van HR. Als expert op het gebied van people analytics en talent strategie is hij een voorvechter van data gedreven inzichten bij het bepalen van strategie. Rob wordt gevraagd als adviseur en projectmanager en heeft ruim 8 jaar ervaring met veel grote organisaties uit de private en publieke sector.

Voor zijn periode bij Bright & Company heeft Rob o.a. gewerkt bij Deloitte, FCTB en LTP. Rob heeft een gezin met twee dochters en een zoon en is verder fervent muzikant en filmliefhebber.

Lees meer

Creatief | Inspirerend | Mensgericht

Arnoud Landlust (1975) heeft ruim 17 jaar ervaring in organisatieontwikkeling. Hij zat aan beide kanten van de tafel: als externe organisatieadviseur en als (interim) HR manager/adviseur intern. Hierdoor heeft hij vanuit verschillende invalshoeken de complexe strategische kant en de weerbarstige praktijk leren doorgronden.

Als gesprekspartner van het (senior) management heeft Arnoud verschillende (internationale) organisaties geholpen met veranderingstrajecten, leiderschaps- en ontwikkelingsvraagstukken en de daarbij behorende inrichting van HR. Hij is vertrouwd geraakt met de bedrijfskundige, analytische kant van organisatieontwikkeling alsook het inspirerend, creatief begeleiden van veranderingen in de praktijk.

Zijn kracht zit er in om dit in de praktijk echt werkend te krijgen en hij doet dan ook graag projecten die gericht zijn op het (her)formuleren van de people strategy en de professionalisering van de HR-functie. Hij is zich bewust van zijn eigen gedrag en het effect daarvan op anderen en hecht waarde aan de menselijke maat en lol hebben in wat je doet.

Arnoud studeerde Beleid, Communicatie & Organisatiekunde aan de VU Amsterdam en heeft de Hoge Hotelschool gedaan in Den Haag. Onlangs heeft hij een driejarige opleiding in persoonlijke ontwikkeling aan het ITIP afgerond. Voor zijn periode bij Bright & Company deed Arnoud ervaring op bij o.a. KPMG Consulting, PwC Advisory, ING Bank, Vrije Universiteit, Walt Disney en Douwe Egberts. Arnoud woont samen, is vader van twee bloedmooie kinderen en beleeft in zijn vrije tijd veel plezier aan koken en fotografie.

Lees meer

Verbinder | Enthousiasmerend | Opmerkzaam

Kiek Bertels (1976) is organisatiepsyscholoog en een betrokken senior adviseur. Ze heeft internationale ervaring in organisatie ontwikkeling, HR, training & facilitation, change management en leiderschapsontwikkeling. Kiek hanteert een persoonlijke benadering en heeft een positieve en energieke persoonlijkheid. Ze is een gewaardeerd sparringpartner voor (senior) management. Na een kort diensverband bij Bright, heeft Kiek zich sinds januari 2017 als associate aan Bright verbonden.

Meer dan 14 jaar ervaring in corporate, technologie, overheid en financiële sectoren en een focus op het achterhalen van de vraag achter de vraag kenmerken haar. Ze brengt mensen en organisaties in beweging door haar waarderend confronterende aanpak, en krijgt op een vriendelijke en daadkrachtige wijze mensen mee.

Positieve Psychologie & Appreciative Inquiry zijn belangrijke inspiratiebronnen: focussen op wat werkt en waar energie zit. En als moeder van 3 kinderen weet ze als geen ander hoezeer pragmatische en creatieve oplossingen in combinatie met gerichte aandacht uitstekend werken in heel veel situaties. Als Kiek niet werkt, nieuwe restaurants ontdekt met haar man, tijd doorbrengt met haar kinderen, of met vrienden op stap is, zoekt ze op de yogamat haar eigen fysieke en mentale grenzen op.

Kiek deed eerdere ervaring op bij Deloitte’ s Human Capital Group, Atos KPMG Consulting, Microsoft (VS) , PeopleFirm (VS) en Ordina. 

Lees meer
Fréderique Speckman
Associate

frederique.speckman@brightcompany.nl
Linkedin

Mensgericht | Creatief | Geïnteresseerd

Bij Fréderique Speckman (1970) staat de klant als mens centraal. Dat begon al toen ze bij een van de grootste kruideniers van ons land ging werken, en dat is vandaag de dag nog steeds. De klantvraag is in de loop der jaren wel veranderd van puur Retailvraagstukken naar Verandertrajecten voor individuen en organisaties.

Zij heeft een grote interesse in mensen en hun ontwikkeling en kan met haar vragen, analytische blik en creativiteit tot de kern van een probleemstelling komen. Met haar rust en enthousiasme schept zij een open sfeer waarin bezieling voor mens en werk grote aandacht krijgt. “Met het goede dingen bezig zijn” is voor haar een grote drijfveer in haar werk en leven. De oplossingen waarmee Fréderique komt zijn praktisch en toepasbaar van aard.

Daar waar Persoonlijke Ontwikkeling al vroeg is begonnen als interesse, is dit inmiddels het grootste deel van haar werk geworden. Voor haar eigen persoonlijke ontwikkeling haalt Fréderique veel inspiratie uit het Clarity Proces, een praktisch bewustwordingsproces ontwikkeld door de Amerikaan Jeru Kabbal, waarin zelfonderzoek en meditatie een grote rol spelen.

Fréderique trekt er graag op uit met haar man en twee dochters om te ontdekken, te genieten en te reizen. Ze houdt erg van koken en lekker eten en vooral met veel gezelligheid daar samen met anderen van te genieten.

Fréderique is als adviseur Persoonlijke effectiviteit verbonden aan Bright & Company. Zij heeft Bouwkunde gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft en heeft een masterclass gevolgd bij Human Quality Management te Gent. Daarnaast is zij Clarity trainer waarin ze groepen en individuen in hun proces begeleidt.
20 jaar geleden is Fréderique haar loopbaan begonnen bij Ahold als architect en heeft voor de nationale en internationale dochterbedrijven als adviseur gewerkt. In 2003 heeft zij de overstap gemaakt naar de Stamhuisgroep waar zij als adviseur verantwoordelijk was voor verandertrajecten  bij zowel  Ahold als voor andere retailers in binnen en buitenland.
Sinds 2013 werkt zij als zelfstandig adviseur en coach.

Lees meer
Klaas Schouwstra
Associate

klaas.schouwstra@brightcompany.nl
Linkedin

Innovatief | Mobiliserend | Verbindend

Bij Klaas Schouwstra (1967) heeft veranderen en optimaliseren van organisaties en daarbinnen van de HR-functie altijd in zijn bloed gezeten. Na een aantal projecten op het gebied van organisatie-ontwikkeling, heeft hij verschillende HR-functies en rollen bij de Beiersdorf Group ingevuld. Tijdens vele verandertrajecten kwam zijn fascinatie voor de interactie tussen menselijke, bedrijfskundige en technische aspecten volop naar boven.

De laatste jaren specialiseert Klaas zich in het optimaliseren van de HR-functie binnen organisaties. Hij doet graag projecten gericht op het samen met de organisatie vinden van het optimale HR Dienstverleningsmodel en het samen met de HR professionals implementeren daarvan en/of projecten gericht op het optimaal gebruik van electronic-HRM (e-HRM) functionaliteit. Waarbij zijn kracht ligt om dit in de praktijk echt werkend te krijgen en waarbij zowel de meer bedrijfskundige/technische als de organisatorische/menselijke aspecten succesvol worden geïntegreerd tot een gedragen en blijvende verandering.
Zijn gezin is waar hij het voor doet. Met twee slimme donders en een leuke vrouw meer dan gelukkig. Met  drie keer per week sporten blijft hij gezond. De innerlijke mens wordt regelmatig gevoed door met vrienden en broers naar zeer diverse muziekconcerten te gaan, van Gregoriaans tot en met Metal.
Klaas is als Associate aan Bright & Company verbonden en heeft een bachelor Economie gecombineerd met een Master in Human Resources Management. Daarnaast een postdoctorale leergang Verandermanagement en de nodige inhoudelijke HR- en projectmanagementtrainingen. HR Organisation Effectiveness is zijn passie!

Lees meer